La marxa popular del Segrià arriba a la seva novena edició. Es tracta d'una marxa no competitiva per a corredors i caminants que vulguin descobrir un entorn ple d’encant.

Inscripcions obertes.
 

Formulari d'inscripció »

Recorreguts

Novetats importants

És la novetat més important d’enguany. Ens demanàveu una mica de renovació sense perdre l’essència, una marxa més tranquil·la amb menys trams de coincidència entre els circuits. Heus ací la proposta.

Calàndria (11 km) Lleida – Albatàrrec – Lleida
Ganga (21 km) Lleida – Albatàrrec – Timoneda d’Alfés – Tossals de Pedrós – Lleida.
Xurra (35 km) Lleida – Albatàrrec – Timoneda d’Alfés – Alfés – Tossals de Pedrós – Lleida.

Teniu tres distàncies, escolliu la que millor s’escaigui a les vostres condicions, cap recorregut presenta cap dificultat destacable.  Al Tossal només hi podran pujar les rutes de la Ganga i Xurra, si no hi voleu pujar el podreu vorejar.

És molt important que respecteu la ruta a la qual us heu inscrit.

 


Avís: aquestes rutes encara poden tenir alguna modificació en el seu traçat, torneu a consultar-les més endavant. La ruta definitiva estarà ben senyalitzada durant tot el recorregut.


 

Calàndria (11 km) Lleida – Albatàrrec – Lleida

La Calàndria és una mica  més curta que l’any passat (tres quilòmetres menys), sense dificultats, pensat per a aquells que vulgueu fer un tast de marxa. A l’abast d’un gran ventall de públic. Una dada molt important, l’any passat més de la meitat que van escollir aquesta ruta  van reconèixer que haurien d’haver escollit la Ganga, imagineu-vos enguany que és més curta.  El recorregut va fins Albatàrrec i torna a Lleida.

 

02-calandria_p

Au típicament mediterrània, característica de planes cerealistes i ambients esteparis que mostra el seu principal nucli de l’espècie a la península Ibèrica. Aprofita qualsevol depressió del sòl per niar, gairebé sempre a redós d’una planta o petita mata. És fàcil observar-la, sobretot a partir de març quan els mascles canten molt fort. Es diu d’ella que imita molt bé el cant d’altres ocells.

 

Podeu veure el recorregut Calàndria aquí >

 

 

Ganga (21 km) Lleida – Albatàrrec – Timoneda d’Alfés – Tossals de Pedrós – Lleida.

La Ganga consta de 21 km, enguany la trobareu diferent, més verda que l’any passat per les boires i les pluges de gener, i com a novetat coneixereu el germà petit del Tossal de Pedròs, esperem que us sorprengui com va fer amb nosaltres. Una bona oportunitat per tornar-la a fer o de fer-la per primera vegada. No us deixeu espantar per la distància, feta en companyia la trobareu curta.

 

04-ganga_pLes gangues són aus robustes lligades a zones semiàrides, estepes i cultius de secà per això la seva fesomia està perfectament aclimatada a la calor. Adaptades per recórrer grans distàncies a la recerca d’aigua, utilitzen els seus pits com si fossin esponges, per absorbir gran quantitat d’aigua que després traslladaran al niu i eviten així la deshidratació dels seus polls.

 

Podeu veure el recorregut Ganga aquí >

 

 

Xurra (35 km) Lleida – Albatàrrec – Timoneda – Alfés – Tossals de Pedrós – Lleida.

La Xurra, de 35 km, és la substituta del Xamerlic de l’any passat. Té tota la màgia de la ruta de la Ganga i enguany amb l’arribada al poble d’Alfés agafa un perfil propi. La Xurra ens permet incorporar el component històric, podreu entrar al Polvorí d’Alfés que no us deixarà indiferent. Molt destacable és el tram que ressegueix el riu Set, us en sentiríeu part. Alfés, un poble alçat damunt la plana us oferirà vistes espectaculars i us regalarà un puja i baixa enamoradís.

 

És un ocell rabassut, amb un aspecte entre colom i perdiu, però amb les potes i peus molt curts. El ventre és característicament negre. El plomatge de l’esquena és gris terrós, pigallat, i l’ajuda a camuflar-se a les zones àrides i semidesèrtiques on habita. Nia a terra. El nom xurra és per causa de la seva veu: fa un llarg i explosiu “txuurrrrrrr-ra”, que s’enlenteix cap al final. És una espècie en perill d’extinció a Catalunya, i només la trobem en alguns secans de Lleida

 

Podeu veure el recorregut Xurra aquí >

 

Fotografies: © Jordi Bas

 

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar