La timoneda d’Alfés se situa a l’interior de l’espai natural protegit dels Secans de Mas de Melons-Alfés. Aquest espai es troba inclòs al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) des de l’any 1992 i a la xarxa Natura 2000, des de l’any 2003, com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

 

És l’única timoneda que s’ha pogut conservar fins a l’actualitat a Catalunya, esdevenint un indret de peculiaritats que no es repeteixen enlloc més al nostre país. Conserva les característiques d’una estepa àrida continental (uns 200 m sobre el nivel del mar), caracteritzada per una geomorfologia d’altiplà i una cobertura vegetal formada per plantes de baixa alçada. Hi concorren un seguit de valors naturals d’excepcional interès a nivell local i a nivell nacional. Hi podem destacar:

 

Pel que fa a la vegetació, a més d’una extensió uniforme poblada de gramínies del gènere Stipa i de timó (Tymus vulgaris), s’han comptabilitzat més de 300 tàxons vegetals diferents, entre els quals s’hi troben plantes endèmiques i rareses vegetals, com ara la Sideritis scordioides var. carvanillesii, el Narcissus dubius, diverses orquídies, etc. Entre les espècies més habituals podem esmentar, com ja hem dit, el timó o farigola (Thymus vulgaris), el coscoll (Quercus coccifera), el llistó (Brachypodium retusum), l’argelaga (Genista scorpius), el llentiscle (Pistacia lentiscus), l’arçot (Rhamnus lycioides) o la maleïda (Linum suffruticosum).

 

 

Pel que fa a la fauna, cal esmentar que fins fa pocs anys hi trobàvem dues espècies d’ocells nidificants molt rares: l’alosa becuda (Chersophilus duponti), que tenia a Alfés l’única colònia reproductora de Catalunya (criava al terra); i la trenca (Lanius minor), avui en perill d’extinció a la península Ibèrica, que tenia a Alfés un nucli reproductor força important (criava en ametllers).

 

En l’actualitat la timoneda d’Alfés continua sent un hábitat important per a moltes espècies d’ocells, entre les quals hi destaquen els alàudids i els ocells esteparis: la ganga (Pterocles alchata), el torlit (Burhinus oedicnemus), la calàndria (Melanocorypha calandra), la terrerola vulgar (Calandrella brachydactyla), l’alosa vulgar (Alauda arvensis), la cogullada fosca (Galerida theklae), el sisó (Tetrax tetrax) i més rarament la xurra (Pterocles orientalis). També és hàbitat freqüentat per nombroses espècies d’ocells rapinyaires, com ara l’esparver cendrós, el xoriguer comú, el milà reial, etc.

 

Per una altra banda, la timoneda d’Alfés també destaca per les seves poblacions d’insectes, fins al punt de trobar-s’hi espècies que no es troben enlloc més a Catalunya, com ara l’ortòpter Prionotropis flexuosa, un endemisme ibèric, l’ortòpter Calliptamus wattenwylianus o l’heteròpter Tholagnus flavolineatus.