És l’única timoneda que s’ha pogut conservar fins a l’actualitat a Catalunya, esdevenint un indret de peculiaritats que no es repeteixen enlloc més al nostre país. Conserva les característiques d’una estepa àrida continental (uns 200 m sobre el nivel del mar), caracteritzada per una geomorfologia d’altiplà i una cobertura vegetal formada per plantes de baixa alçada. Hi concorren un seguit de valors naturals d’excepcional interès a nivell local i a nivell nacional. Hi podem destacar:
● Pel que fa a la vegetació, a més d’una extensió uniforme poblada de gramínies del gènere Stipa i de timó (Tymus vulgaris), s’han comptabilitzat més de 300 tàxons vegetals diferents, entre els quals s’hi troben plantes endèmiques i rareses vegetals, com ara la Sideritis scordioides var. carvanillesii, el Narcissus dubius, diverses orquídies, etc. Entre les espècies més habituals podem esmentar, com ja hem dit, el timó o farigola (Thymus vulgaris), el coscoll (Quercus coccifera), el llistó (Brachypodium retusum), l’argelaga (Genista scorpius), el llentiscle (Pistacia lentiscus), l’arçot (Rhamnus lycioides) o la maleïda (Linum suffruticosum).
● Pel que fa a la fauna, cal esmentar que fins fa pocs anys hi trobàvem dues espècies d’ocells nidificants molt rares: l’alosa becuda (Chersophilus duponti), que tenia a Alfés l’única colònia reproductora de Catalunya (criava al terra); i la trenca (Lanius minor), avui en perill d’extinció a la península Ibèrica, que tenia a Alfés un nucli reproductor força important (criava en ametllers).
● En l’actualitat la timoneda d’Alfés continua sent un hábitat important per a moltes espècies d’ocells, entre les quals hi destaquen els alàudids i els ocells esteparis: la ganga (Pterocles alchata), el torlit (Burhinus oedicnemus), la calàndria (Melanocorypha calandra), la terrerola vulgar (Calandrella brachydactyla), l’alosa vulgar (Alauda arvensis), la cogullada fosca (Galerida theklae), el sisó (Tetrax tetrax) i més rarament la xurra (Pterocles orientalis). També és hàbitat freqüentat per nombroses espècies d’ocells rapinyaires, com ara l’esparver cendrós, el xoriguer comú, el milà reial, etc.
● Per una altra banda, la timoneda d’Alfés també destaca per les seves poblacions d’insectes, fins al punt de trobar-s’hi espècies que no es troben enlloc més a Catalunya, com ara l’ortòpter Prionotropis flexuosa, un endemisme ibèric, l’ortòpter Calliptamus wattenwylianus o l’heteròpter Tholagnus flavolineatus.