Descobreix l’entorn de l’14a Marxa Popular del Segrià

Recorda que la marxa no és una competició. Tenim temps de sobres per fer-la amb tranquil·litat i poder gaudir de la natura. És una bona ocasió per portar la càmera de fotos o uns prismàtics.

 

Gaudeix…

Al primer tram del recorregut, treu el cap a mirar els ànecs:

 A la passarel·la del camí verd. A la nostra vora, al costat, tenim un xop (Populus nigra) molt alt, de 50-70 anys d’edat.

 

Al xoperal (o pollancreda) del Tòfol.

 

Podrem observar sobretot ànecs coll-verds (Anas platyrhynchos) i de vegades també altres espècies d’ànecs. També veurem o sentirem petits ocells que viuen i nien a les vores del Segre, com ara la cuereta blanca (Motacilla alba) o el rossinyol bord (Cettia cetti).

Al camí vell d’Albatàrrec:

Passa per una zona de taules i bancs per berenar, entre canyes (Arundo donax) molt altes. Potser no els veurem, però en aquesta zona hi ha molt de conill (Oryctolagus cuniculus). També se’n veuen amb molta freqüencia cigonyes (Ciconia ciconia) planant sobre el camí i els camps dels voltants.

Un cop hem passat Albatàrrec:

Als camps de cereal podrem veure l’esvelta silueta de l’esparver cendrós (Circus pygargus) que cria al terra, amagat al mig del cereal.

 

Aquesta zona també és un hàbitat de caça de l’arpella (Circus aeruginosus). No cria aquí, però és fàcil veure-la cercant menjar en aquests camps.

 

Des de dalt del pont de l’autopista tenim una bona vista de Lleida, amb els Pirineus al fons.

A la timoneda d’Alfés:

Ens trobem en un espai natural protegit: la zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) de Mas de Melons- Alfés.

 

El timó (Thymus vulgaris) és la planta que li dóna nom a aquest espai.
Podrem veure i sentir molts ocells, sobretot alàudids, com ara la terrerola vulgar (Calandrella brachydactyla), la calàndria (Melanocorypha calandra), la cogullada fosca (Galerida theklae), l’alosa vulgar (Alauda arvensis) i fins no fa gaire també l’alosa becuda (Chersophilus duponti), un raríssim ocell que tenia aquí l’única població de cria de Catalunya. A més és possible observar-hi moltes altres espècies, com ara el tòrlit (Burhinus oedicnemus), el sisó (Tetrax tetrax) o la ganga (Pteroclis alchata), ocells característicament esteparis.

 

Al final d’aquest tram, en arribar a la zona d’avituallament, ens trobarem amb espectaculars àlbers (Populus alba).

Al tossal del Pedrós:

Per arribar-hi haurem passat entre un grup de plataners (Platanus hybrida) alts i haurem vist algun bonic pi blanc (Pinus halepensis) en algun camp.

 

A més de molts petits ocells, planejant pels voltants del tossal podrem veure algun xoriguer (Falco tinnunculus).

Als camps i a l’horta de Lleida:

Veurem i sentirem petits ocellets, com ara caderneres (Carduelis carduelis), gafarrons (Serinus serinus) o verderols (Carduelis chloris).

 

Tot i que com és de dia no els veurem, però que sapiguem que als masos o als pins blancs poden amargar-se mussols comuns (Athene noctua) o mussols banyuts (Asio otus), que mengen molts ratolins.

 

 …i respecta

No llencis deixalles durant el recorregut. Deixa tota la brossa als llocs destinats per això als punts d’avituallament.

 

Si portes un gos, cal que vagi tot el temps lligat.

 

Tingues especial cura durant el tram de la marxa que passa per l’espai natural protegit d’Alfés. Molts ocells estaran criant i, encara que potser no els veiem, tindran nius a prop. És una norma obligatòria i estricta d’aquesta marxa que cap persona no pot sortir fora del camí que va vorejant la timoneda d’Alfés ni endinsar-s’hi.

 

Recorda que el trànsit de vehicles i de persones no està restringit mentre anem fent la marxa. Fem el possible per evitar concentracions que potser puguin ser molestes per a vehicles o persones que no hi participen, especialment quan sortim de Lleida, quan passem per Albatàrrec i quan tornem a entrar a Lleida.

 

En arribar al final, a la vora del riu, és més fàcil que hi hagi acumulació de deixalles (entrepans, begudes…). Donem un cop de mà o facilitem la recollida selectiva de plàstic, paper i matèria orgànica a les persones que col·laboren amb l’organització.

 

Aquesta guia ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Associació Trenca.
 
Trenca

 

Guardar

Guardar