Fa deu anys de la primera Marxa Popular del Segrià, milers de persones de totes les edats l’heu compartida amb familiars i amics, altres n’heu sentit a parlar i molts d’altres la coneixereu aviat, el nostre objectiu: celebrar aquest aniversari plegats.

Inscripcions obertes.
 

Formulari d'inscripció »

Recorreguts

Nous recorreguts 2018, espectaculars!

L’any passat ja vam fer una mica de renovació sense perdre l’essència, una marxa més tranquil·la amb menys trams de coincidència entre els circuits i va ser un exit. Enguany fem noves modificacions, canviant el sentit del recorregut i descobrint nous racons.

Calàndria (14 km) Lleida – Tossal de Pedrós – Albatàrrec – Lleida.
Ganga (22 km) Lleida – Timoneda d’Alfés – Tossal de Pedrós – Albatàrrec – Lleida.
Xurra (34 km) Lleida – Timoneda – Polvorí d’Alfés – Riu Set – Alfés – Tossal de Pedrós – Albatàrrec – Lleida.

Teniu tres distàncies, escolliu la que millor s’escaigui a les vostres condicions, cap recorregut presenta cap dificultat destacable.  Al Tossal hi podran pujar les tres rutes però si no hi voleu pujar el podreu vorejar.

És molt important que respecteu la ruta a la qual us heu inscrit.

 


Avís: aquestes rutes encara poden tenir alguna modificació en el seu traçat, torneu a consultar-les més endavant. La ruta definitiva estarà ben senyalitzada durant tot el recorregut.


 

Calàndria (14 km) Lleida – Tossal de Pedrós – Albatàrrec – Lleida.

La Calàndria creix una mica i us portarà fins al peu del Tossal de Pedrós, hi podreu pujar o el podreu vorejar. La ruta va fins al peu del Tossal, amb una aproximació d’una bellesa extraordinària i arriba a Albatàrrec i torna cap a Lleida.

 

02-calandria_p

Au típicament mediterrània, característica de planes cerealistes i ambients esteparis que mostra el seu principal nucli de l’espècie a la península Ibèrica. Aprofita qualsevol depressió del sòl per niar, gairebé sempre a redós d’una planta o petita mata. És fàcil observar-la, sobretot a partir de març quan els mascles canten molt fort. Es diu d’ella que imita molt bé el cant d’altres ocells.

 

Podeu veure el recorregut Calàndria aquí >

 

 

Ganga (22 km) Lleida – Timoneda d’Alfés – Tossal de Pedrós – Albatàrrec – Lleida.

La Ganga constarà de 22 km, enguany anireu fins la Timoneda per uns camins que no hem fet mai, podreu també pujar com sempre al Tossal de Pedrós, passareu per Albatàrrec de tornada cap a Lleida. Sens dubte, la fareu tots per primera vegada.

 

04-ganga_pLes gangues són aus robustes lligades a zones semiàrides, estepes i cultius de secà per això la seva fesomia està perfectament aclimatada a la calor. Adaptades per recórrer grans distàncies a la recerca d’aigua, utilitzen els seus pits com si fossin esponges, per absorbir gran quantitat d’aigua que després traslladaran al niu i eviten així la deshidratació dels seus polls.

 

Podeu veure el recorregut Ganga aquí >

 

 

Xurra (34 km) Lleida – Timoneda – Polvorí d’Alfés – Riu Set – Alfés – Tossal de Pedrós – Albatàrrec – Lleida.

La Xurra, de 34 km, és el repte que l’any passat ens va emocionar a tots. Anireu fins la Timoneda per trams nous, d’allí podreu entrar al Polvorí d’Alfés, sens dubte el punt més especial, i creuareu el Riu Set per la peixera sota l’atenta mirada de l’Ermita de Sant Salvador. Des de dalt d’Alfés veureu la plana i els Pirineus i anireu a trobar el Tossal de Pedrós abans de fer la darrera parada a Albatàrrec. El tram final serà resseguint el riu fins a Lleida.

 

És un ocell rabassut, amb un aspecte entre colom i perdiu, però amb les potes i peus molt curts. El ventre és característicament negre. El plomatge de l’esquena és gris terrós, pigallat, i l’ajuda a camuflar-se a les zones àrides i semidesèrtiques on habita. Nia a terra. El nom xurra és per causa de la seva veu: fa un llarg i explosiu “txuurrrrrrr-ra”, que s’enlenteix cap al final. És una espècie en perill d’extinció a Catalunya, i només la trobem en alguns secans de Lleida

 

Podeu veure el recorregut Xurra aquí >

 

Fotografies: © Jordi Bas

 

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar