Els valors agrícoles de l’horta de Lleida

L’horta de Lleida, la primavera i la fruita

El moment de la floració dels fruiters a l’horta de Lleida és un moment màgic i ple de vida que ens recorda que els cicles de la naturalesa són constants i imparables i que any rere any ens sorprenen i meravellen amb la seva explosió de colors a principis de primavera.

Els arbres que veiem amb flors rosades són préssecs, nectarines o altres fruiters de pinyol com les platerines o els paraguaios. Aquests fruiters són els primers que floreixen, juntament amb ametllers i cirerers que trobarem sols per algun dels marges entre els bancals. Probablement durant la marxa ja no trobarem cap d’aquests arbres florits, però podrem veure amb les seves primeres fulles.

 

marxa_horta

 

Els perers i les pomeres les podrem reconèixer per les seves flors blanques. Els perers floreixen després dels préssecs i abans de les pomeres, i en el moment de la marxa estarà en les últimes fases de la floració i en el moment crític de quallat del fruit. Les pomeres en canvi encara estaran florides i podrem gaudir de la seva bellesa i floració abundant de coloració blanca de tons rosats.

L’horta de Lleida té un valor cultural, paisatgístic i econòmic que hem de reivindicar col·lectivament per tal de posar-lo en la dimensió que li pertoca. El paisatge canviant que ens mostren els diversos cultius de l’horta de Lleida és un valor cultural i paisatgístic que ha forjat el caràcter dels lleidatans i lleidatanes al llarg dels anys amb la mateixa força que la boira hivernal.

Des de les gelades hivernals que ens mostren el terreny gèlid i inhòspit, la primavera florida i exuberant de vida, l’estiu ple de fruita i calor i la tardor plena de colors i d’enyorança, l’horta de Lleida és un element vital del caràcter de la ciutat de Lleida i dels seus habitants, és important doncs, conèixer-la, passejar-la i viure-la amb intensitat i un cert orgull, perquè no, de tenir-la just a les portes de la ciutat.

Cada vegada hi ha més cultius ecològics a l’entorn de la ciutat i aquest tenen encara més valor per l’impacte positiu que tenen sobre el medi, permetent el desenvolupament d’insectes beneficiosos, ajudant a millorar el sòl i respectant la salut de l’agricultor i el consumidor. És important també recolzar a aquests petits agricultors que a través de la seva activitat volen millorar el medi ambient de tots a la vegada que ens ofereixen productes de qualitat i saludables.

Marc Olomí
Punt Eco
www.punteco.cat

punteco